افزایش تولید نفت عربستان فراتر از سهمیه اوپک پلاس؛ تولید نفت ایران کاهش یافت
به گزارش اکوایران، طبق گزارشی از آژانس بینالمللی انرژی، عربستان سعودی ماه گذشته تولید نفت خام خود را بسیار بالاتر از سهمیه اوپک پلاس افزایش داده است و همراه با سایر تولید کنندگان در تلاش برای افزایش صادرات خود از خلیج فارس در پی جنگ میان ایران و اسرائیل بوده است.
براساس گزارشی از بلومبرگ، آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماهانه خود اعلام کرد که عربستان سعودی تولید نفت خام خود را تا حدود 700 هزار بشکه در روز افزایش داده و به 9.8 میلیون بشکه رسانده است و حدود 70 درصد از این عرضه اضافی صادر شده است. این درحالی است که این اقدام نقض آشکار از محدودیتهای توافق شده اوپک پلاس توسط ریاض است که بارها سایر اعضا را به دلیل تولید بیش از حد سرزنش کرده است.
تولید فراتر از سهمیه در اوپک پلاس؛ تولید ایران کاهش یافت
این آژانس همچنین اعلام کرد که عراق، کویت و امارات متحده عربی نیز تولید خود را افزایش دادهاند و از سهمیههای اوپک فراتر رفتند. تولید ایران اما در ماه گذشته بیش از 400 هزار بشکه در روز کاهش یافته است و از بالاترین سطح هفت ساله به 3.08 میلیون بشکه در روز رسیده است، در حالی که زیرساختهای نفتی کشور عمدتا تحت تاثیر بالاگرفتن تنشها با اسرائیل قرار نگرفته است.
بازار جهانی نفت در مسیر مازاد عرضه بزرگ
سیل نفت خام اضافی در حالی رخ میدهد که بازارهای جهانی نفت به سمت مازاد عرضه قابل توجهی پیش میروند. آژانس بین المللی انرژی در گزارش ماهانه خود در روز جمعه اعلام کرد که مصرف جهانی نفت در سال جاری تنها 700 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت، که کمترین رشد آن در طول شانزده سال گذشته، به استثنای کاهش شدید در سال 2020 به دنبال همهگیری است.
به گفته این آژانس، با ادامه رونق در ایالات متحده، گویان، برزیل و کانادا، تولید نفت خام در خارج از کارتل اوپک پلاس دو برابر سریعتر از تقاضای جهانی نفت رشد خواهد کرد.
گذار بازار نفت از جنگ ایران و اسرائیل
قیمت جهانی نفت از اواسط ماه گذشته حدود 13 درصد کاهش یافته است و در لندن نزدیک به 69 دلار در هر بشکه معامله میشود. بنظر میرسد تنش میان ایران و اسرائیل را نادیده گرفته است و نشانههای مازاد عرضه و نگرانیها درباره جنگ تجاری دونالد ترامپ بر قیمتها فشار وارد میکند.
چرخش استراتژی سعودیها از محدودیت تولید به افزایش عرضه
سعودیها در طول چند ماه گذشته سازمان کشورهای صادرکننده نفت را برای احیای تولید سریعتر از برنامهریزی قبلی هدایت کرده است، که تغییری چشمگیر نسبت به سالها تلاش این سازمان برای تقویت قیمتها از طریق محدودیت عرضه بشمار میرود. نمایندگان این سازمان معتقدند چندین انگیزه برای این اقدام وجود دارد؛ از جمله تمایل ریاض برای مجازات کشورهایی مانند قزاقستان که از سهمیه تولید خود فراتر میروند، یا بازپس گیری سهم بازار از دست رفته به رقبا که در طول سالها کاهش تولید اتفاق افتاده است.
افزایش چشمگیر تولید نفت عربستان؛ نقض آشکار سهمیه اوپک پلاس
آژانس بینالمللی انرژی تخمین میزند که سعودیها در ماه گذشته حدود 400 هزار بشکه در روز از سهمیه اوپک پلاس خود فراتر رفتهاند.
دادههای رهگیری نفتکشها پیشتر نشاندهنده افزایش چشمگیر صادرات نفت خام عربستان در ماه گذشته بود؛ موضوعی که گمانهزنیهایی را مبنی بر اینکه این کشور و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس در جریان درگیری اسرائیل و ایران تلاش کردهاند عرضه نفت خود را از منطقه خارج کنند برانگیخت. با اینحال، گزارش آژانس بینالمللی انرژی نخستین مدرک روشن است که نشان میدهد این موج صادرات در نهایت به افزایش قابلتوجه تولید منجر شده است.